Αργίες και η σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αφορμή τον δημόσιο διάλογο σχετικά με την αργία της αυριανής γιορτής των Τριών Ιεραρχών και τις διαστάσεις που πήραν ορισμένα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο οφείλουμε, ως εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, να αποσαφηνίσουμε τα αυτονόητα.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ελάχιστα ενδιαφέρονται για το αν η 30η Ιανουαρίου θα είναι αργία ή όχι! Ούτως ή άλλως, η καθιέρωση των αργιών είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά της Πολιτείας. Αυτό, όμως, που επιθυμούμε όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι να καθιερωθεί μια σταθερή πολιτική σχετικά με το θέμα και να μην αναμένουμε κάθε χρόνο εγκυκλίους από τον κάθε Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να οργανώσουμε εκπαιδευτικές δράσεις ή/και να αναπροσαρμόσουμε τον προγραμματισμό του διδακτικού μας έργου για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Μας έκανε αρνητική εντύπωση η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου Β’, ο οποίος έδωσε την αίσθηση σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ότι όσοι εκπαιδευτικοί τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης αργίας την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών είναι «τεμπέληδες». Θεωρούμε πως δε συνάδει με τη θέση του ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα αναμέναμε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις.

Θα περιμέναμε, επίσης, από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως, ως πολιτική προϊσταμένη των χιλιάδων εκπαιδευτικών της χώρας, να πάρει θέση σχετικά με την προαναφερθείσα δήλωση του Αρχιεπισκόπου. Όπως, εξάλλου, θα ήταν φυσικό και αναμενόμενο να πράξει ένας προϊστάμενος που σέβεται τους υφισταμένους του και εκτιμά το έργο τους!

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για τα ανωτέρω, και με μόνο σκοπό να προκύψει κάποιο χρήσιμο και ουσιαστικό συμπέρασμα για την Παιδεία, ο Σύλλογός μας θέτει το ερώτημα:

«Ως πότε ο δημόσιος διάλογος για την Παιδεία θα επικεντρώνεται σε επουσιώδη ζητήματα, όπως οι αργίες και οι σχολικές παρελάσεις, επισκιάζοντας θέματα όπως την υποχρηματοδότηση  των σχολείων, τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ή την ανάγκη για ανανέωση των αναλυτικών προγραμμάτων;»

Με εκτίμηση,