Ενημέρωση μελών και καλωσόρισμα νέων συναδέλφων

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Αγρινίου – Θέρμου καλωσορίζει τους νέους συναδέλφους στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού μας. Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη και υγεία, ώστε κι εφέτος να αντεπεξέλθετε στο δύσκολο παιδαγωγικό σας έργο, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε για μια φορά ακόμα, με τους αναπληρωτές συναδέλφους μας να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκπαίδευσης, αφού οι μόνιμοι διορισμοί παραπέμπονται για το μέλλον. Τα κενά, μετά την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης προσλήψεων, ξεπερνούν πανελλαδικά τις 4.000, ενώ στο νομό μας στη Γενική Αγωγή υπερβαίνουν τα 80 και στην Ειδική τα 60.

Αναλυτικά στο νομό μας έχουν ως εξής:

Α/Α ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
1 Δασκάλων (Π.Ε.70) 45 (30 σε ολιγοθέσια ολοήμερα) 13 στα Τ.Ε. 30
2 Νηπιαγωγών (Π.Ε.60) 8   5
3 Αγγλικών (Π.Ε.06) 5 1 πλήρους & 1 ΑΜΩ  
4 Γαλλικών (Π.Ε.05) 2 ΑΜΩ    
5 Γερμανικών (Π.Ε.07) 1 ΑΜΩ    
6 Φυσικής Αγωγής (Π.Ε.11) 3 1  
7 Εικαστικών (Π.Ε.08) 6 1 πλήρους & 1 ΑΜΩ  
8 Μουσικών (Π.Ε.79) 3 1 πλήρους & 1 ΑΜΩ  
9 Πληροφορικής (Π.Ε.86) 3 πλήρους & 3 ΑΜΩ 1 πλήρους & 1 ΑΜΩ  
10 Θεατρικής Αγωγής (Π.Ε.91) 3 1 πλήρους & 1 ΑΜΩ  

Η μη κάλυψη όλων των κενών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πέρα από τα λειτουργικά προβλήματα που δημιουργεί στα σχολεία, επιφέρει και αδικίες στην τοποθέτηση των συναδέλφων αναπληρωτών. Για το λόγο αυτό καλούμε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο κατά τη Β΄ φάση προσλήψεων να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα βελτίωσης θέσης.

Στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, η μη πρόσληψή ειδικοτήτων δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα τόσο στην εφαρμογή του πρωινού όσο και στου ολοήμερου προγράμματος.

Τα χρόνια κτιριακά προβλήματα σε πολλές σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υφίστανται. Σε πολλά νηπιαγωγεία η κατάσταση είναι απαράδεκτη αφού λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα κτίρια, χωρίς αύλειους χώρους, χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές και με ασφυκτικό αριθμό μαθητών (24-25 μαθητές ανά τμήμα).

Παρόλο που η δίχρονη προσχολική αγωγή αποτελεί νόμο του κράτους εδώ και μια διετία, η Δημοτική Αρχή, εμμένοντας στη θέση της ΚΕΔΕ που εναντιώθηκε στην εφαρμογή της, δε φρόντισε να εξασφαλίσει τους κατάλληλους χώρους για την υποδοχή των νηπίων-προνηπίων.

Ο Σύλλογός μας προτίθεται να επανέλθει ενημερώνοντας το νέο Δημοτικό Συμβούλιο για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τα σχολεία και άπτονται των αρμοδιοτήτων του, ώστε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.