Ανοικτή επιστολή του Συλλόγου μας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Αγαπητοί συνάδελφοι, γονείς, συμπολίτες,

Καθώς πλησιάζει το άνοιγμα των σχολείων, ως εκπαιδευτικοί θεωρούμε πως είναι υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε για τα βασικά ζητήματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και ειδικότερα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί αναφορικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 στη σχολική κοινότητα.

            Αρκετοί από εσάς μπορεί να θεωρείτε πως η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τμήματα των 17 μαθητών, με όλους τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους ήδη από τον Αύγουστο και σχολεία στελεχωμένα με καθαρίστριες πλήρους ωραρίου. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική!

            Αρχικά, θυμίζουμε πως τον Απρίλιο του 2020, η Υπουργός Παιδείας αύξησε με νόμο τον ανώτατο αριθμό μαθητών ανά τμήμα από τους 22 στους 25, εν μέσω πανδημίας! Η κίνηση αυτή, μάλιστα, παρουσιάζεται τώρα ακόμη και ως «μέτρο» για τον περιορισμό των εστιών μετάδοσης του κορονοϊού! Στη ουσία, το μόνο μέτρο, που φαίνεται να έχει ληφθεί ως τώρα από το Υπουργείο Παιδείας, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα στην αίθουσα. Δυστυχώς, όμως, με τον τρόπο που πρόκειται να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, όχι μόνο δε διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών, αλλά φοβόμαστε πως θα οδηγήσει ακόμη και σε «συγκρούσεις» μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς το Υπουργείο δεν έχει στείλει καμία σχετική εγκύκλιο στους εκπαιδευτικούς για τη διαχείριση περιπτώσεων που αφορούν στην λανθασμένη -ή και καθόλου- χρήση μάσκας από τους μαθητές. Από την άλλη, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη χρήση της μάσκας στο σχολείο είναι εξαιρετικά ασαφείς και σε πολλές περιπτώσεις δύσκολα εφαρμόσιμες. Μάλιστα, πέρα από την ευθύνη για τη χρήση της μάσκας, ο ΕΟΔΥ θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί είμαστε «κατάλληλα καταρτισμένοι» να εντοπίζουμε «ύποπτα κρούσματα». Τονίζουμε πως οι εκπαιδευτικοί -σε καμία περίπτωση- δεν είμαστε σε θέση να αξιολογούμε θέματα ιατρικής φύσεως.

            Όσον αφορά στα εκπαιδευτικά κενά, ενώ η Υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει τους πολίτες μέσω τηλεόρασης ότι όλα τα σχολεία στελεχώθηκαν επαρκώς πολύ πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η πραγματικότητα είναι απογοητευτικά διαφορετική! Συγκεκριμένα στον νομό Αιτ/νίας λείπουν αυτήν τη στιγμή 205 εκπαιδευτικοί μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα κενά αυτά πρόκειται να αυξηθούν, επειδή θα προκύψουν, όπως κάθε χρόνο, έκτακτες άδειες. Ειδικά φέτος οι άδειες αυτές θα είναι πολύ περισσότερες, αφού πολλοί εκπαιδευτικοί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δε θα διδάξουν στις τάξεις τους.

            Σχετικά με το Ολοήμερο Τμήμα, που η Υπουργός ανέφερε πως θα το στηρίξει με 100 εκ. ευρώ και καλεί όλους τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σας ενημερώνουμε απλώς ότι στα ολιγοθέσια σχολεία του νομού μας δεν θα λειτουργήσει κανένα ολοήμερο τμήμα την ερχόμενη εβδομάδα, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν δάσκαλοι!

            Τέλος, θεωρούμε πως εν μέσω πανδημίας ένας από τους βασικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της υγιεινής στα σχολεία είναι το προσωπικό καθαριότητας.  Στον Δήμο Αγρινίου, μόλις χθες, προσλήφθηκαν 108 καθαρίστριες. Όμως, για να λειτουργήσουν τα σχολεία, όπως προβλέπεται από τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας, χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 30 προσλήψεις και μετατροπή όλων των υπαρχουσών συμβάσεων μειωμένου ωραρίου σε πλήρους. Μόνο έτσι είναι δυνατό να βρίσκεται μια καθαρίστρια σε κάθε σχολείο του Δήμου Αγρινίου καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του. Και φυσικά αυτό είναι ανέφικτο να γίνει ως τη Δευτέρα.

            Ως εκπαιδευτικοί, είναι αυτονόητο πως από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών και των συναδέλφων μας, αλλά και την -όσο το δυνατόν- ομαλότερη λειτουργία των σχολείων μας. Νιώθουμε, όμως, την ανάγκη να επισημάνουμε το γεγονός πως, ενώ υπήρχε ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον 2 μηνών για να ληφθούν σοβαρά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, ουσιαστικά ξεκινάμε με δύο (2) μάσκες ανά μαθητή κι ένα (1) παγουρίνο (!), με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα και σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας. Έστω και τώρα, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσει επιτέλους να αναλώνεται στη δημιουργία εντυπώσεων στις συνεντεύξεις τύπου και να αντιμετωπίσει σοβαρά τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας.

            Κατανοούμε ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας είναι πολύ επιφυλακτικό απέναντι στον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα. Καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες αυτών των γονιών και -τουλάχιστον όσον αφορά στον δικό μας ρόλο- τους διαβεβαιώνουμε ότι η υγεία των παιδιών είναι και για εμάς η απόλυτη προτεραιότητα. Οι γονείς κι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε ότι έχουμε μια πολύ δύσκολη σχολική χρονιά μπροστά μας. Είμαστε, όμως, σίγουροι ότι με καλή συνεργασία κι αμοιβαία κατανόηση θα τα καταφέρουμε.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος, Ηλίας Παπαχρήστος

Ο Γενικός Γραμματέας, Σωτήριος Λιάγκας