Επιστολή προς τους γονείς του Δήμου Αγρινίου

Αγαπητοί γονείς,

            Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας Covid-19 και υπό την απειλή δυσμενέστερων όρων για την εργασία και την αξιοπρεπή καθημερινή διαβίωσή μας, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε νέα μέτρα στη δημόσια εκπαίδευση των παιδιών μας.

            Δυστυχώς, έχοντας πλήρη και σαφή εικόνα σχετικά με τα προβλήματα και τις ελλείψεις των σχολείων του Δήμου Αγρινίου σε υλικοτεχνικές υποδομές και προσωπικό, θεωρούμε πως με την επαναλειτουργία τους θα προκύψουν σημαντικά ζητήματα αναφορικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και την προστασία της υγείας των μαθητών μας. Κρίνουμε απαραίτητη την άμεση και κατεπείγουσα προετοιμασία του Δήμου και της Πολιτείας για την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Σε αυτό το πλαίσιο αναφοράς, οφείλουμε να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για τα παρακάτω:

 • Οι όροι που έχουν τεθεί από την επιστημονική κοινότητα για τον περιορισμό της πανδημίας (με εγκυκλίους που έχουν σταλεί στα σχολεία) είναι πρακτικά ανεφάρμοστοι για πολλά δημοτικά σχολεία και τα περισσότερα νηπιαγωγεία του Δήμου μας. Στις υπάρχουσες σχολικές αίθουσες, τα περισσότερα τμήματα θα πρέπει να χωριστούν, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις. Και ενώ υπάρχει το παραπάνω πρόβλημα, το Υπουργείο Παιδείας με νέο νομοσχέδιο αυξάνει από τη νέα σχολική χρονιά τον ανώτερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα από τους 22 στους 26, οδηγώντας αναπόφευκτα σε αύξηση του συγχρωτισμού των μαθητών. Αυτή η κίνηση της κας Υπουργού, δυστυχώς, θα αποτελέσει επιπλέον κίνδυνο για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας στον χώρο του σχολείου.
 • Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της καθαριότητας και της εφαρμογής των κανόνων υγιεινής. Στα περισσότερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία η καθαριότητα των χώρων πραγματοποιείται -μόνο μία φορά την ημέρα- μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, λόγω της σύμβασης έργου που έχουν οι καθαρίστριες. Ειδικότερα, αυτή την περίοδο, οι σχολικές καθαρίστριες απασχολούνται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με σκοπό να στηρίξουν τις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν στους σχολικούς χώρους εν όψει της επιστροφής των μαθητών στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.
 • Επιπροσθέτως, οι υποχρηματοδοτούμενες σχολικές επιτροπές δεν μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά στην κάλυψη των απαιτούμενων υλικών (χλωρίνη, αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, σαπούνι χεριών, χειροπετσέτες μιας χρήσης κ.α.) για τη συχνή και τακτική απολύμανση του χώρου και την εφαρμογή των ατομικών μέτρων προστασίας στις σχολικές μονάδες.
 • Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός για την κάλυψη της διδακτέας ύλης της φετινής χρονιά, η οποία φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί πως πραγματοποιείται ικανοποιητικά μέσω της Τηλεκπαίδευσης. Δυστυχώς, από την εμπειρία των προηγούμενων 10 ετών, αλλά και την έως τώρα εξέλιξη της διαδικασίας διορισμού εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, φαίνεται πως και με τη νέα χρονιά τα σχολεία θα ανοίξουν με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και η κάλυψή τους θα ολοκληρωθεί σταδιακά ως τον χειμώνα του 2020. Στα μέσα, δηλαδή, του σχολικού έτους! Θεωρούμε, δε, πως ο μεγάλος αριθμός μόνιμων εκπαιδευτικών -ειδικά στα σχολεία της πόλης του Αγρινίου- που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες θα οξύνει περαιτέρω το παραπάνω πρόβλημα.
 • Τέλος, όσον αφορά στην τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη δυνατότητα on-line μετάδοσης μαθημάτων μέσα από τις σχολικές τάξεις, με τοποθέτηση καμερών στις αίθουσες, θεωρούμε πως οποιοσδήποτε σχολιασμός περισσεύει! Η τροπολογία αυτή εγείρει ζητήματα τόσο ψυχοπαιδαγωγικής φύσεως όσο και περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, ειδικά όσον αφορά στην έκθεση ανηλίκων με ή χωρίς τη συγκατάθεση του κηδεμόνα.

Ως εκπαιδευτικοί και -κυρίως- ως πολίτες, που ανταποκρινόμαστε με συνέπεια στις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Πολιτεία, απαιτούμε να πράξει το αυτονόητο χρέος της απέναντι στους μαθητές μας, στους γονείς και σε όσους εργάζονται στην Εκπαίδευση και, πριν το άνοιγμα των σχολείων, αιτούμαστε:

 • Μόνιμο και επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, με πλήρες ωράριο, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες και κατά τη διάρκεια παραμονής των μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, καθώς και νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό σε όλα τα σχολεία.
 • Παροχή όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, υλικά καθαριότητας κ.α.) με ευθύνη της Πολιτείας.
 • Να υπάρξει ειδική μέριμνα από το Υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη της διδακτέας ύλης, προχωρώντας χωρίς καθυστερήσεις στην κάλυψη όλων των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
 • Άμεση δραστηριοποίηση του Δήμου Αγρινίου για την αναβάθμιση των δημόσιων σχολικών κτιρίων. Ζητάμε σχολικά κτίρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας. Το κτιριακό πρόβλημα παραμένει υψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας και συνδέεται άμεσα και με τα μέτρα συνωστισμού μπροστά στην έξαρση του ιού τη νέα χρονιά, όταν για παράδειγμα, σε μια τάξη στοιβάζονται 25-26 μαθητές λόγω έλλειψης σχολικών κτιρίων και εκπαιδευτικών. Όταν σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα πολλές φορές αντιστοιχεί 1 τουαλέτα ανά 50 μαθητές!
 • Να υπάρχει μέριμνα από την Πολιτεία ώστε να στηριχτεί η ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο με τη παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε όλους τους μαθητές.
 • Ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μαθητών των Ειδικών Σχολείων που παραμένουν κλειστά (να υπάρξει μέριμνα για δημιουργική απασχόληση, προγράμματα ατομικής φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους).
 • Άμεση απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας που αφορά στη δυνατότητα ζωντανής αναμετάδοσης του μαθήματος με χρήση κάμερας μέσα στην αίθουσα.