Η Ειδική Αγωγή και οι εκπαιδευτικοί της στο στόχαστρο και πάλι!

 Η Ειδική Αγωγή και οι εκπαιδευτικοί της στο στόχαστρο και πάλι!

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Αγρινίου – Θέρμου δηλώνει την απόλυτη αντίθεση του στη νέα τροπολογία για την Ειδική Αγωγή. Για ακόμη μια φορά το Υπουργείο καταφεύγει σε τροπολογίες με διαδικασίες fast track καθώς αυτή εντάχθηκε έκτακτα και αιφνιδιαστικά σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και χωρίς να υπάρξει πρότερος διάλογος και ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φορέων και σωματείων. Παράλληλα, με τη παρούσα τροπολογία, και παρά τις αντίθετες υποσχέσεις του υπουργείου, διαπιστώνεται με το πιο καταφανή τρόπο ότι δε πρόκειται να υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί τουλάχιστον μέχρι και το 2020!

Επιπλέον, έρχεται να θέσει σε αμφισβήτηση (και πάλι) τον βασικό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή, καθώς εξισώνει τους τίτλους αυτούς με μεταπτυχιακές ή/και διδακτορικές σπουδές στην Ειδική Αγωγή, πράγμα που δε συμβαίνει σε κανένα άλλο κλάδο. Δημιουργεί λοιπόν δύο πίνακες, έναν κύριο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και αναπληρωτές με διδακτορικό/μεταπτυχιακό/μόνο προϋπηρεσία χωρίς σπουδές στην ΕΑΕ, και έναν επικουρικό στον οποίο εντάσσονται αναπληρωτές με σεμινάριο 400 ωρών, προϋπηρεσία σε ΕΑΕ ενός διδακτικού έτους καθώς και οι γονείς παιδιών με 67% χωρίς σπουδές στην Ε.Α.Ε. Όλα αυτά στηρίζονται στις απαράδεκτες ρυθμίσεις του Ν.4415/2016.

Το πλέον ανησυχητικό της τροπολογίας είναι ότι εξουσιοδοτείται ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας να κάνει αλλαγές και να αποφασίζει ο ίδιος για τους πίνακες μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής λόγω των «ιδιαίτερων συνθηκών» στην Ε.Α.Ε.

Με σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο και λόγω των μεγάλων αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη ρύθμιση, προσπαθεί να καθησυχάσει τα πνεύματα  και απευθυνόμενο στου αποφοίτους τμημάτων Ειδικής Αγωγής αναφέρει ότι: «σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζεται το πτυχίο τους και αναγνωρίζει το ρόλο και τη συμβολή τους στη λειτουργία των δομών ΕΑΕ, όπως και των αναπληρωτών όλων των κλάδων αλλά παράλληλα οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες για την κάλυψη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών». Δεν γίνεται, όμως, πουθενά στην ανακοίνωση ρητή αναφορά στη πρόταξη του βασικού πτυχίου των ανθρώπων που υπηρετούν την ειδική αγωγή μέχρι και 15 χρόνια ως αναπληρωτές!

Τα αιτήματα μας είναι πάγια. Ως εκπαιδευτική κοινότητα ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ και ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για:

  • Την απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας.
  • Μόνιμους και μαζικούς διορισμούς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
  • Ενιαία κριτήρια προσλήψεων για όλους τους εκπαιδευτικούς.
  • Πλήρη στελέχωση όλων των δομών ειδικής αγωγής.

Για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος μας την Τετάρτη 29/03 κηρύσσει στάση εργασίας  από τις 8:00 π.μ. έως 11:00 π.μ., προκειμένου να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να μεταβούν στην Αθήνα ώστε να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται έξω από τη Βουλή.