Επιστολή προς γονείς και κηδεμόνες…

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Το πρόβλημα αυτό αφορά το ίδιο το προσωπικό και μάλιστα τους νεότερους εκπαιδευτικούς στους οποίους στηρίζονται, όχι μόνο οι τωρινές, αλλά και οι μελλοντικές γενιές της χώρας μας. Υπάρχουν λοιπόν εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας και βιώνουν κάθε χρόνο την απόλυση τους. Φεύγουν από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους προς άγνωστο τόπο κάθε φορά, όταν θα αποφασίσει το Υπουργείο να τους προσλάβει. Χωρίζονται από τις οικογένειες και πολλές φορές από τα ίδια τους τα παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αποφασίζουν να μην ξεκινήσουν οικογένεια, βάζοντας στην άκρη την προσωπική τους ζωή. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί λοιπόν είναι οι αποκαλούμενοι Αναπληρωτές.

Οι Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είμαστε εμείς. Εμείς που στηρίζουμε τα σχολεία, από το μικρότερο νησί, έως το πιο απομακρυσμένο ορεινό χωριό. Που κάθε χρόνο χαιρετούμε τους μαθητές μας γιατί δεν ξέρουμε αν θα τους ξαναδούμε, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα προγραμματισμό για τη ζωή μας. Είμαστε όλοι και όλες εμείς που κάθε χρόνο αναπληρώνουμε τους εαυτούς μας και δεν αναπληρώνουμε έκτακτα κενά. Είμαστε αυτοί που έχουν ημερομηνία λήξης με μειωμένα δικαιώματα και αυξημένες υποχρεώσεις.

Αγαπητοί γονείς, δεν τα γράφουμε όλα αυτά για να μας λυπηθείτε. Όλοι και όλες περνάμε δύσκολα αυτή την εποχή και το γνωρίζουμε αυτό. Η αδιαφορία όμως και οι διχόνοιες δεν είναι η λύση. Αντίθετα, επιδεινώνουν το πρόβλημα. Σας καλούμε να αναλογιστείτε τις δυσκολίες και την απαξίωση που βιώνουμε χρόνια ολόκληρα. Που με όλα αυτά στις πλάτες μας, καλούμαστε να διδάξουμε τα δικά σας παιδιά, πάντα με χαμόγελο. Σας καλούμε να αναλογιστείτε τον αντίκτυπο που έχουν όλα αυτά στο εκπαιδευτικό μας έργο.

Έτσι λοιπόν, φτάνουμε στο σήμερα, που είμαστε πάλι εδώ για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Αυτό που ζητάμε είναι να μας επιτρέψουν να κάνουμε το εκπαιδευτικό μας έργο ακόμη καλύτερο και πιο παραγωγικό. Να μπορέσουμε να αναπτύξουμε σωστές παιδαγωγικές σχέσεις με τους μαθητές μας. Γι’ αυτό και όλοι οι εκπαιδευτικοί ενωμένοι διεκδικούμε ΜΟΝΙΜΟΥΣ και ΜΑΖΙΚΟΥΣ διορισμούς. Διεκδικούμε το δικαίωμα να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια. Διεκδικούμε το δικαίωμα να μπορέσουμε να ζήσουμε και να προγραμματίσουμε τη ζωή μας.

Διεκδικούμε όμως και χρειαζόμαστε και τη δική σας στήριξη. Σας ζητάμε να σταθούμε μαζί και από κοινού να διεκδικήσουμε μια καλύτερη παιδεία. Γιατί οι διορισμοί αυτοί θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οργάνωση και την παραγωγικότητα του κάθε σχολείου ξεχωριστά. Ένα σχολείο χωρίς κενά που θα ξεκινά στην ώρα του, με όλες τις ειδικότητες και όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του.

 

Η στήριξη και η αλληλεγγύη σας το μεγαλύτερο μας όπλο.