Επιστολή του Συλλόγου μας προς τους βουλευτές του νομού Αιτ/νίας

Επιστολή του Συλλόγου μας προς τους βουλευτές του νομού Αιτ/νίας στις 17 Απριλίου 2016

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας καταστήσουμε γνωστό για ποιους λόγους ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Αγρινίου – Θέρμου αντιτίθεται  στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2016-17.

Πριν μερικούς μήνες ο κ. Υπουργός αποκατέστησε την αδικία που αφορούσε στον υπολογισμό της συνολικής προϋπηρεσίας και στις 11 Μαρτίου δεσμεύτηκε στη Δ.Ο.Ε. ότι για το νέο σύστημα προσλήψεων θα ακολουθήσει διαβούλευση.

Ξαφνικά, στις 8 Απριλίου κάλεσε εσπευσμένα την Ομοσπονδία (Δ.Ο.Ε.) και ανακοίνωσε το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος.

Με τις συγκεκριμένες προτάσεις, όμως όχι μόνο αναιρεί την προηγούμενη ρύθμιση –που καταργούσε σε μεγάλο βαθμό τις αδικίες και κινούταν προς τη σωστή κατεύθυνση- αλλά θα δημιουργήσει πολλές περισσότερες σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών  (το φιλότιμο των οποίων επικαλέστηκε ο κ. Υπουργός τον Σεπτέμβριο του 2015 για να ανοίξουν τα σχολεία).

Συγκεκριμένα:

  1. Η τεράστια αδικία εδράζεται στο γεγονός ότι δεν μοριοδοτείται καθόλου η ημερομηνία κτήσης πτυχίου, αλλά μοριοδοτείται μόνον ο βαθμός (πτυχίου).

Αποτέλεσμα αυτής της πρότασης θα είναι πολλοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που εργάζονται επί σειρά ετών να είναι από τη νέα σχολική χρονιά άνεργοι, αφού θα τους προσπεράσουν στη σειρά πρόσληψης ακόμη και εκπαιδευτικοί που θα αποφοιτήσουν τον Ιούνιο του 2016 με άριστο βαθμό πτυχίου.

  1. Για πρώτη φορά –με τη νέα πρόταση- τίθεται ανώτατο όριο (πλαφόν) ως προς τον χρόνο προϋπηρεσίας. Θα μοριοδοτούνται, δηλαδή, μόνο 60 μήνες και όχι το σύνολο των μηνών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με πολλούς περισσότερους μήνες προϋπηρεσίας –καθότι δεν έχουν γίνει διορισμοί από το 2010- να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και πολλοί εξ’ αυτών με τη νέα σχολική χρονιά να οδηγηθούν με βεβαιότητα στην ανεργία.

Τόσα χρόνια οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πορεύτηκαν και προγραμμάτισαν τη ζωή τους σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία είχε πάντα κυρίαρχο κριτήριο πρόσληψης τον συνολικό αριθμό μηνών προϋπηρεσίας.

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Αγρινίου – Θέρμου, ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας ως προς τον αριθμό μελών, ομόφωνα ζητά την άρση των ανωτέρω άδικων προτάσεων από την πλευρά του κ. Υπουργού και προτείνει τα παρακάτω:

  1. Διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στα χιλιάδες οργανικά κενά που είναι και ο μοναδικός τρόπος για την ουσιαστική επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
  1. Άρση της συγκεκριμένης πρότασης και κατάθεση μιας νέας προς διαβούλευση η οποία θα στηρίζεται στο πνεύμα της μοριοδότησης της συνολικής προϋπηρεσίας και της ημερομηνίας κτήσης πτυχίου, κριτήρια με τα οποία συμφωνεί το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Έχουμε την πεποίθηση πως θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν οι κατάφωρες αδικίες που προκύπτουν από την πρόταση του κ. Υπουργού και οι οποίες θα αναστατώσουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Με εκτίμηση, το Διοικητικό Συμβούλιο